ВЕЛИКДЕНТЕСТЕНИ и ПЕЧИВА

ПИТКА СЛЪНЦЕ С МАСЛО – Лесно оформяне на питка с мая | Празнична погача за Великден

Питка “Слънце” е една от най-любимите ми питки. Разбира се, във всичките и варианти и начини на оформяне. Знаете ,че празничните питки освен много вкусни имат и специално място на празничната маса.Тази погача е една наистина красива и много вкусна питка, която краси със своите слънчеви лъчи.Оформянето на питка е лесно и не ви трябват някакви специални умения. Само желание!

Замесете заедно с мен тази Великденска погача и знайте ,че питка трябва да се меси с любов и вяра! Празничните питки не се режат с нож,а се чупят и се раздавам на всеки член от семейството. Може да си добавите всякаква декорация,а може и яйца да забодете в нея. Във видеото ще видите стъпка по стъпка как се замесва и оформя тестото за питка.Пожелавам ви здраве,вяра,любов,весели и вкусни празници с екипа на “Приказна Кухня с Ани”.

детайли:

Prep time

20мин.

Време за печене

45мин.

Рецепта за великденска погача:

  • 600гр. брашно

  • 1с.л. сол (равна лъжица)

  • 2с.л. захар (пълни лъжици)

  • 50мл. олио

  • 2с.л. кисело мляко

  • 7гр. суха мая

  • 2бр.яйца

  • 200мл. прясно мляко

  • 50гр. краве масло

Начин на приготвяне:

Половината от брашното се пресява в голяма купа. Към него се добавят сухите съставки,а именно маята,солта и захарта. Разбъркайте ги добре и направете кладенче в средата на брашното. Счупете яйцата в средата и добавете олиото и киселото мляко. Разбъркайте само в средата течните продукти. Налейте прясното мляко и добре разбъркайте вече и с брашното. Ще получите рядко тесто, към което започнете да прибавяте и останалото брашно като го пресявате. Когато се събере тестото на топка го изсипете на плота и размесете добре. Трябва да бъде меко,еластично и да не лепне,може съвсем малко “следа” да оставя. Във видеото може да видите как точно трябва да изглежда.

Намазнете си ръцете и купа. Така оставете тестото покрито в купата да втасва докато удвои от обема си. Вече втасалото тесто леко го размесете и разделете на 5 топчета. Покрийте ги с кърпа за да не изсъхнат. Разтопете си маслото. Подгответе си тава с хартия за печене. Четити от топчетата се разточват до колкото можете около 20см. и се редят едно върху друго. Между разточените питки се маже обилно с разтопеното масло. Петото топче е за декорацията в средата.

Преминаваме и към оформянето на питката.След като сте разточили всички питки и наредили една върху друга ,сложете в средата на питката малък ринг или чаша. С помощта на нож направете разрези от ринга към края на питката. Все едно пица режете. Направете 8 разреза,а сега всяко парче разрежете на още 3 броя. Така ще получите общо 24 разреза. Сега е време и да сплетем питката. Правете плитките от по три фитила. Крайчето на плитката подпъхнете под плитката. Така ще получите 8 плитки .Отстранете ринга.

Останалото 5 топче, отрежете една трета от него. С останалата част с намазнени ръце оформете на топче,а с малкото парче разточете в кръг . Набрашнете и разрежете с нож за дантела. Ако нямате такъв нож може да отрежете лентички ,които да наредите върху топчето. Моята дантела сложих върху топката и формих спрямо нея. Поставете топчето в средата на питката. Намажете с останалото масло,ако имате такова и оставете да втаса покрита повторно.

Втасалата питка се маже с жълтък и 2с.л. олио. Печете на най-ниското ниво във фурната на включен горен и долен реотан за около 45мин. Наблюдавайте питката и ако бързо се зачервява покрийте с алуминиево фолио. Оставете питката за 10мин. да се охлади и я извадете от формата. Ако имате оставете питката да се охлади върху скара. Питката е много мека,пухкава и въздушна. Най-добре се съхранява на по-хладно място,но не в хладилник. Увийте напълно изсиналата питка в свежо фолио и съхранявайте в кутия за хляб,торта или найлонов плик.

Ако сте харесали рецептата ми, може да се абонирате за ютюб канала ми – “Приказна кухня с Ани” и да активирате камбанката, за да не пропускате моите видео рецепти. Станете част от фейсбук страницата ми- “В кухнята на моето голямо семейство” и се присъединете към кулинарната ни група – “Приказна кухня с Ани” , където Вие ще творите! Последвайте ме и в инстаграм @prikaznakuhnqsani Благодаря Ви, с обич Ани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *